Search This Blog

Apr 19, 2010

Sungai Klah Hot Spring.

salam.ok.post psl trip ke Sg.Klah nih agk lambat cz aku cm x de mood sgt nk crita pjg2.
soory yaa lambat!:P(korg pun x kesah kan?).post nih cam tah pape jer.so terima jelah seadanya.i'm not reaally good at describing things.huhu.aku mls lah nk membebel byk.kang aku membebel trus merepek susah plk an??.so,just enjoyy the post....(melodi lagu lenka"the show":P)


7++ am:kitorg bertolak.tp,terpaksa patah balik sbb PERIUK NASI TERTINGGAL!l(wahhaa!lawak giler tp aku mls nk citer.mls nk pkir ayt)



9am:sampai dkt SUNGAI KLAH HOT SPRING.(Untuk pengetahuan korg,kne masuk dlm kwsn Felda SG. Klah dulu sblum smpy ker kwsn hot spring nih..ada homestay lgi kat kwsn felda tuh.tp,kitorg pegi kt hot spring tuh jer..huhuhu.)

9.30am:dah beli tiket.kner masuk dlm lagi nk smpy dkt kolamkolam tuh sume.sbb dier bukan setempat jer..so,kner jln sket lahh.park keta kt tmpt parking(mmg lah xkn ats bumbungkot??adeyh).then,pegi lah explore kolam2 sume.ader cool pool,hot pool,tempat rebus telur(guna air pns semulajadi.aku "batak" secara sementara kt ctu;p)


~~~~exploree tymeeee!!!!!!(mls nk citer tgk gambar jelah)~~~~

12 pm: kami lepak kat bwh pokok kt sblah luar kwsn pool tuh.tp still in d terrority lah..sbb x boleh bwk makanan dlm kwsn pool tuh kan..so,tpaksa lah kitorg bentang tikar kt luar..berkelah kt situ.dah la byk giler mknan bwk.the pakcik's and the makcik's,bring a lottt of food u know??.wahahah!last2 x habis..ho ho ho.;p.masa yg sgt great bersama family2 kuh!

12++pm:perut sudah kenyang.apalagi!jom kita pergi!!yeah!balikk time.masa kitorg nk berangangkat pulang tuh..makin ramai org dtg.kwsn pool dah penuh.dan,kami hanya mmndg shj mereka smbil berkata dlm hati."nasib baikk sampai awal"(mcm lah suma family berkata bgitu lam hati??aku je kot.:P)ok tamatlah crita kedai kopi psl kami.now,psl d Hot Spring.:)




PENGENALAN!!!
SG,KLAH HOT SPRING TERLETAK DI SUNGKAI PERAK.ANDA PERLU MEMASUKI KWSN FELDA SG KLAH SEBELUM TIBA KE SANA.UNTUK KETERANGAN LANJUT.SILA KLIK DISINI.

HARGA BAYARAN;
DEWASA:RM10
KANAK2:RM8.

BOLEH JUGA BERMALAM DISANA.
TERDAPAT BILIK2 HOTEL,DAN VILLA2 YG CANTIK UNTUK DISEWA.PADA KEMUDAHANNYA SETIMPAL DGN "HARGA".CANTIK PULAK TUH.SO,IT WORTH IT LAHH.HUHU.(ecehh,promote.;p)

ok.sekarang masa untuk GAMBARRRRR!!!!!:DD





ok nih tyme merebus telur.suhu kat sini pns.dah nk dkt thp didih dah.
so,jgn try2 nk celup tgn lam tuh..nk rebus telur pon kene guna bakul bsr or yg ader tali.so snglah nk angkat.


yg nih cool pool.air gunung katanya.tp x sejuk pun.sejuk lagi air terjun di kalumpang.haha,tp,not bad lah.best jgk tmpt nih.gelungsur part best.tp,aku x naek lah pulak.:P


2nd pic of d cool pool.see the gelungsur??;p( i x tahulah gelungsur lam bi apo.hahaha.)
ok.nih hot pool nya."wa cakap lu kalo lu rendam lam nih tiap2 hari.boleh kurus woo!"
wahh!ni part best bg aku,the makcik's and the pakcik's.kt sini boleh rendam kaki dlm air pns.suhu dlm 42-50 d.celcius(aku x taw nk cilok mana simbol tuh).dan ada lgi kolm lain yg berlainan suhu.tp tuk rendam kaki jelah.kalo anda jenis x "gelimat" atau "geliminah",boleh lah sapu lumut2 yg btempek dlm kolam nih ker muka atau bdn anda.(aku x try,sbb aku "geliminah".;p)


aktiviti ini dipercayai bagus untuk(aku copy paste je nih.haha):
  • Stiff joints and stress related ailments
  • Rheumatism
  • Arthritis
  • Insomnia
  • Derma related complaints
  • Respiratory concerns
  • Spinal injuries and fractures
huhu.yelahkot.lpas aku rendam tuh kaki jadi merah giler.dan bdn pun berpeluh.jdi sweatysweaty bombom dah aku!hahaha.(apa punya ayat??).dan dgn itu inilah kesimpulannya,Sg klah hot spring tuh was OK lah for me.tp,untuk budak2 msty diorg happy (part gelungsur jelah..ermm.)untuk the makcik's and the pakcik's bagus kalau pegi rendam kaki lam kolam air panas utk rendam kaki tuh.ada mcm2 jenis kolam yg berlainan suhunya.so,kner xplore lah siket.ok??.its good.:)not bad lah hotspring nih.tp,aku lagi suka mandi air terjun!!wahaha!air mengalir!sejuk!jernih!adventurous!syok!(family ku rancang lagi nk pegi ke kalumpang.lagiii bestt weyhh!!aku pnh pegi skali dah dulu.best sgt!kalo aku pegi san lagi..insyaAllah i'll update psl Kalumpang plak eh??huhu.:D)

setakat itu sahaja untuk kal ini.minx maaf kalo post x menarik.mcm yg aku ckp."just say it!"
so.. I AM.:) dah lah pnat nk bebel.ok!bye!:))

-salam
evasofea.

2 comments:

a i m i e said...

bestnye dapat main air. mayo, aku dah lama tak main air. kalau nak ikut pegi kalumpang tu boleh? haha!

evasofea (bukan nama sebenar) said...

haha.nak ikut??x taw bila lgi nk pegi.haha.
jap,dah lama x main air??means lama x mandi lahh??eiii!;p.hahaha.jk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...